Deprem ve benzeri afet durumları sonrasında köpeklerimizin yaşadığı travma yerleşmesin ve yaşadıkları stresin üstesinden daha kolay gelebilsinler diye yapabileceğimiz bazı şeyler var. Travma sonrasında köpeğiniz panik belirtileri gösteriyorsa, göz bebekleri çok büyümüşse, titriyorsa, nefes nefese kalmışsa, yemek yemiyorsa, su içmiyorsa, gözü sizi bile görmüyorsa anksiyetik bir durumdadır. Aşırı stres bir köpeğin beklenmedik yerlere dışkılamasına, sık ve olmadık yerlere idrara çıkmasına veya kusmasına neden olabilir. Travmaların yarattığı etkiler sebebiyle depremden sonraki süreçte de ani ve yüksek sesler, hareket eden/düşen şeyler, gök gürültüsü, şimşek, fırtına veya yanından hızla geçen bir motor/kamyon köpeğinizin önceki yaşadığı travmasını tetikleyerek gündeme getirebilir. Depremden sonra köpeklerde travma durumunu köpürtmemek için uygulayabileceğimiz bazı şeylerden bahsedeceğim.

  • Korkmuş köpekler yaşadıkları travmayı tetikleyecek durumlarda bulundukları durumdan kurtulmak için evden kaçma, kayıştan kurtulma, camdan atlama gibi davranışlar gösterebilirler. Dikkatli olmak gerekir.
  • Güvenli bir alan yaratın. Bunun için yapılabilecek en iyi sistem aslında köpeklerimiz eve ilk geldiği dönemde verilmesi çok önemli olan box eğitimidir. Böylece stres seviyesi yüksek ve anksiyeteye sebep olabilecek durumlarda kendilerine ait olan güvenli alanlarında daha hızlı rahatlayabilmelerini sağlarsınız. Taşınabildiği için de her ortamda ve durumda adaptasyonu kolay olur.
  • Saklandığı alanda panik bir beden dili gösterirken severek sakinleştirmeye çalışmanız köpeğinizin travmasını pekiştirmenize sebep olur. Güven vererek net ve yönlendirici olmanız, kaygısını azaltır, kendini daha iyi hissettirir. Köpeğinizi severek rahatlatmak için önce içinde bulunduğu duyguyu yaşamasına ve kendi kendini sakinleştirebilmesine fırsat verin. Panik hali geçmeye başladıkça sakin sakin severek ve konuşarak daha da rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Tüm ihtiyaçlarını güvenli olan ve tek bir alanda gidermeye çalışın.
  • Travmayı yerleştirmemek için dikkatlerini oyunla dağıtabilir ve zihinlerini meşgul edecek oyuncaklara yönlendirebilirsiniz.
  • Rahatlatıcı bir müzik açmak fayda edebilir.
  • Yönlendirici olmalısınız. Panik davranmamaya ve sakin kalmaya çalışın. Sizin güven verici ve yatıştırıcı beden diliniz ile sakin ses tonunuz köpeğinizin daha kolay rahatlamasını sağlayacaktır.

  • Travmanın yerleşmemesi için veteriner hekim homeopata danışarak bu tür acil durumlarda verilebilecek anksiyete giderici bir remedy kullanılabilir.

  • Devamında yapılacak olan duyarsızlaştırma eğitimleri de köpeğinizin travmasını tetikleyecek yeni durumlarda bunun fobi olarak yerleşmeden daha dirençli üstesinden gelmelerine yardımcı olur.