Havalar mevsim normallerine dönmeye, Aralık soğukları etkisini ciddi anlamda göstermeye başladı. Ara ara yağan yağmurları da eklersek kış mevsimini bu ay itibariyle yaşamaya başladığımızı söyleyebiliriz. Özellikle İstanbul’da… Fakat hangi şehirde olursa olsun, havalar soğumaya başladığında köpeklerimizin kalın tüy tabakalarından dolayı üşümeyeceklerini düşünmemeliyiz. Bu yüzden henüz kar soğukları etkisini göstermeden, kar yağışı başlamadan “Kış aylarında köpeğiniz için dikkat etmeniz gerekenler” başlığı altında petinizin kış koşullarına nasıl adapte olabileceğine dair birkaç önemli noktaya değinmeye çalıştık. İşte kış aylarında köpeğiniz için dikkat etmeniz gerekenler:

Kış aylarında köpeğiniz için dikkat etmeniz gerekenler
Soğuklara dikkat

Karda yürümek birçoğumuz için huzur doludur. Fırtına, tipi yoksa yanımızda köpeğimizle kar da yürümek, temiz havayı içimize çekmek bambaşkadır. Fakat bu keyif her zaman köpeklerimiz için huzurlu olmayabilir. Bebekten farkı olmayan petlerimizin soğuğa dayanabilmeleri biz yetişkinler kadar uzun değildir. Her ne kadar köpeğiniz karda koşturmaktan, oynamaktan mutlu olsa da dikkat etmeniz gereken onun vücut ısısını korumaktır. Bu yüzden patilerinin, kuyruğunun ve kulaklarının daha kısa sürede donabileceğini unutmamalısınız. Patilerine giydireceğiniz köpek botları yerden gelen soğuğu kesme konusunda işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca yapacağınız yürüyüşleri kısa tutmak ve fırtınanın, ayazın, soğuğun şiddetli olmadığı zaman aralıklarını kovalamaya çalışmak da köpeğiniz için iyi olacaktır. Soğuk ısırması köpekler için oldukça tehlikelidir, bu yüzden aldığınız tüm önlemlere rağmen köpeğinizi gözlemlemelisiniz ve solgun tene, düşük vücut ısısına, titreyen kaslara dikkat etmelisiniz.

Beslenme programını tekrar gözden geçirin

Nasıl ki üşüdüğümüzde vücut direncimiz düşer, daha çok vitamin, mineral almamız gerekir köpeklerde de durum bundan pek farklı değildir. Hayvanlar mevcut kilolarına, sağlık durumlarına, ihtiyaçlarına göre her gün belirli miktar mama ile beslenirler. Beslendikleri mamanın vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, yağ vb. içerikleri köpeklerin harcadıkları enerji ile dengeli olmalıdır. Köpeğinize verdiğiniz mamalar hem kaliteli içeriklere sahip olmalı hem de köpeğinizin ırkı, cinsi, yaşı ve vücut kondisyonu için uygun olmalı. Kışın da bu durumu veteriner hekiminizle birlikte tekrar gözden geçirmelisiniz. Eğer köpeğinizin kışın harcadığı enerji, hareketlilik ciddi anlamda değişiklik gösteriyorsa belki beslenme açısından da değişikliğe gitmeniz gerekebilir. Fakat şunu da söylemek gerekir ki beslenmesine dikkat edin demek, çok sık besleyin, çok fazla besleyin demek değildir. Dengeli ve kaliteli besleyin demektir. Bu konuda bir değişikliğe gitmeniz gerekirse veteriner hekiminiz sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.

Kaloriferler, sobalar, şömineler… Petlerinizin ısıya ihtiyaç duyduğunda gideceği tüm ısı kaynaklarına dikkat edin… 

Köpeklerin ülkemizde tasmasız gezmesi oldukça tehlikeli. Köpeğini vahşice yetiştiren kişiler yüzünden başımıza tatsız durumlar geliyor, ya da köpeğiniz heyecanla koştururken arabanın altında kalıyor. Bu tarz durumlar ile karşılaşmamak için köpeklerin risk altında olmadığı yerler haricinde tasmasız gezmemelerine dikkat edin. Özellikle kış aylarında. Yolların hepimiz için daha kaygan olduğunu göz önüne alırsak durum hepimiz için tehlikeli olabilir. Tabii eğer kaliteli ve köpeğiniz için uygun bir tasma kullanmıyorsanız da durum aynı tehlikeyi barındırır. Çünkü köpeğiniz karda oynamak için heyecanlanabilir ve sizi koşturabilir. Eğer tasması köpeğiniz için uygun değilse onu tutmak için zorlanabilir ve karda düşebilirsiniz. Bu yüzden yaz kış ayırt etmeden, köpekler için doğru ürünler satan pet mağazalarından alışveriş yapmaya çalışın. Böylece hem petinizin hem de sizin güvenliğinizi ve huzurunuzu daha kolay sağlamış olursunuz.

Kullandığınız ürünlerin kalitesine dikkat edin

Bazı köpekler ırk özellikleri gereği kışa daha dayanıklıdır. Soğuk, kar, kış, rüzgar onlar için eğlenceden ibarettir. Fakat bazı köpekler gerek tüy yapıları gerek ırk özellikleri nedeniyle soğuklar için pek uygun değildir. Güneşli olmayan bir havada bile mutsuz olan köpekleri de göz önüne alacak olursak, pet sahiplerinin dikkatli olması gerektiğini söyleyebiliriz. Kısa tüy yapısına sahip olan ya da kökeni soğuk ülkelere dayanmayan köpekler için biraz daha hassas davranılması gerekebilir. Örneğin, pet botlarından, montlarından, kazaklarından kullanabilirsiniz. Ki kullanılacak ürünlerin de kalitesine, kumaşına çok dikkat etmelisiniz. Güzel gözüken birçok ürün ne yazık ki petlerimizin için uygun kalitede değil. Bunun için hassas davranmaya özen göstermelisiniz.

Eğer sokağa çıkmanız gerekiyorsa, köpeğinizi hava koşullarına ve karakterine uygun giydirmeye ve güneşin kendini gösterdiği saatlerde çıkmaya dikkat edin. Her köpek kıyafet giymekten hoşlanmaz. Rahatsız olabilir, mutsuz hissedebilirler. Bu gibi bir durum söz konusuysa köpeğinize baskı yapmamalısınız. Köpeğiniz mutlu olduğunda daha sağlıklı olacaktır. Ama bazı önlemleri farklı şekillerde almanız gerekir. Biraz önce söylediğimiz gibi çıktığınız saatlere, vücut sıcaklığını olması gerektiği gibi tutmaya, beslenmesine belki zor da olsa bazı pet kıyafetlerine alışmasına dikkat etmelisiniz.

Ev ortamının sıcaklığı da önemli

Bazı köpeklerin evde çok daha mutlu olduğu şüphesiz. Onlar ne sokak, ne park ister; sadece sahibinin kucağında, sıcacık yatağında uyumak ister. Eğer böyle bir karaktere sahip köpeğiniz varsa onu karda oynaması için zorlamayın. İnanın çok mutsuz olacaktır. Bazı köpekler kardan, soğuktan, yağmurdan hiç hoşlanmazlar. O yüzden ev ortamında sıcak ve huzurlu bir ortama sahip olduğundan emin olun yeterli… Güzel, konforlu bir yatak, yere yatıp soğuk almasını önleyecek pet battaniyesi, kaliteli mama ve sevgi ile onu şımartın. Havalar soğudu, köpeğim üşümesin diye düşünüp alıştığı sıcaklıktan daha fazla sıcaklık ile onu bunaltmayın. Her şey olduğu gibi devam etsin fakat köpeğinizi kışın daha sık gözlemleyin. Üşüyor mu, aç mı, bir sıkıntısı var mı dikkat edin… Ama alıştığından fazlasını ona dayatmayın. Unutmayın ki onların vücut yapısı bizlerle aynı olduğu kadar farklı da…

Sokaktan geldiğinizde vücudunu iyice kuruladığınızdan emin olun. Islak kalan tüyler, deri kalitesinin bozulmasına, köpeğinizin üşümesine neden olabilir. Tuvalet dönüşlerinde ya da yürüyüş sonralarında petinizi iyice kuruladığınızdan, temizlediğinizden emin olun ve özellikle kış aylarında çok sık yıkamamaya çalışın. Yıkanan köpeklerin iyice kurulandığından da emin olun. Ayrıca yürüyüş sonrası pati temizliğine daha dikkat edin. Sokaklara dökülen bazı kimyasallar ve özellikle antifrizler köpeklerin patilerinde hasarlara, yaralara neden olabilir. Bu yüzden eve geldiğinizde köpeğiniz patisini yalamadan temizlemeye özen gösterin.

Gizli tehlikeler olabilir

Bahçenin karla kaplanması, bankların gözükmemesi, yürüdüğümüz yolu bile zaman zaman fark etmememiz… Kar yağdığı zaman karşılaştığımız durumlar. Fakat bunlar her zaman güvenli olmuyor ne yazık ki. Düz yolda gittiğimizi sanarken attığımız bir adım ile kendimizi yerde bulabiliyoruz ya da kara düşeceğimizi sanıyorken kendimizi kaldırımın en keskin yerinde buluyoruz. Kar gözüktüğü kadar temiz ve masum olmuyor bazen ne yazık ki. Bu yüzden köpeğinizle gezerken daha hassas davranmalı ve onun da başına gelebilecek bu tarz tehlikelere karşı gözünüzü dört açmalısınız.